Thursday, September 29, 2011

twenty already

someone once told me,

hidup ni mcm tali



kita tak tahu p a n j a n g pendek tali tu
tapi awak, setiap tahun, tali tu semakin pendek
so let's spend the shorter amount of string we have left with something most worth of our time orite?

Sagwa conveniently decided to make a suicidal act as i'm writing this
she decided to make a jump over the fortochka and thank Allah that the opening is covered with a net!
imagine, kalau dy lompat keluar, from rumah yg 3tingkat ni, owwww xnak imagine xnak imagine
so okeii, i might be exaggerating but im now wondering how i will bring her back in if she decided to jump out :/
not that i had time to wonder about that as i screamed and made a lunge to save her anyway
kahkahkah

Love can make people do great things
kahkahkah again

a love of a mother for her child
is what wills her untuk susukan anaknya yg lapar

a love for a friend
untuk itsar (mendahulukan kepentingan kawan atau saudaranya seiman dan seperjuangan dibandingkan kepentingan dirinya sendiri)

Love make people do EXTRAORDINARY THINGS


symbol of love of Shah Jahan for his wife, Mumtaz Mahal

awak tahu tak, pembinaan Taj Mahal ni mngambil mase berpuluh tahun?
awak tahu tak, pembinaan Taj Mahal ni memerlukan labour force sebanyak 20 000org?
awak tahu tak, 1000ekor gajah tlh digunakan for transportation of materials? menarik kan3
28 types of precious and semi-precious(?) stones were inlaid into the white marble?
imagine the cost, the effort

what i want to point out is, this is not something ordinary
Shah Jahan had made, be it bad or good that's anyone's opinion, but something extra-ordinary

kikiki nak cakap i love my cat je tapi berjela2 la plak eh


: )
imagine, kalau awak pupuk rasa sayang tu untuk Dia
imagine, what extraordinary things you can do for Him

Nabi terima cemuhan, kena baling macam2, kena konspirasi bunuh, hidup susah, seksa teruk
how great his love must be for Allah


tapi awak, itu Nabi, kita ni manusia biasa je
ye awak, kita manusia biasa, hari2 kita buat dosa, tapi awak tahu tak, Allah tu Maha Pengampun, Maha Penyayang. berkejar-kejar lah kita for Allah's love. bcoz only His love can bring you into His Jannah (heaven) <3

berkejar-kejar, berlumba-lumba, maksudnya, aim for it, go for it, never stop trying

hihihi
twenty already
macam besar pulak rse eh
tapi nasyrah, tali awak makin pendek
untuk tali yang pendek tu, buat lah benda paling worth that short amount of time
aim for His love
always always try, coz every effort counts
kikiki advice diri sendiri pulak
muhasabah sebenarnya :')

even da 20 still boleh nangis kan



selambee dok atas selimut org

thxiuu everyone untuk hari ini
:')
nak adiah bole? nak doa kikiki
untuk lebih kuat, wiser dalam perjalanan hidup ini
semoga semua yang dilakukan diredhai Allah~

happy birthday, me

Saturday, September 10, 2011

because i love it so much

because i love it so much, im going to requote status of someone, read on facebook.
pinjam status ye dik ; D

Refleksi. Lain orang, lain jalan/laluan yg dilalui. Tapi semua orang boleh berlari. Untuk mendapatkan Dia. Tak kisah, siapa yang lambat atau siapa di hadapan, asalkan KITA sentiasa dalam PERLARIAN. -quoted. "Sungguh, ini adalah peringatan. Maka barangsiapa mengkehendaki (kebaikan untuk dirinya), tentu dia mengambil jalan menuju Tuhannya."
(Al-Insan : 29)

Tuesday, July 26, 2011

bila banyak masa, kita pun banyak berfikir

someone recited to me once:
hidup ini banyakkanlah menangis, dan kurangkan ketawa

kerana terlalu banyak ketawa itu melekakan
dan menangis itu menyedarkan

tapi menangis bersedih meleret-leret xelok juga kan ; )

..........................................

just a thought, to forgive is to forget? hm

Friday, July 8, 2011

namanya Sagwa I

pic latest dlm phone


saya jumpa Sagwa bawah kedai daging dekat Immunology. saya sedih time tu. tambah2 lagi saya baru kehilangan Maow. Maow saya kenal sebulan saje, tapi kehilangan Maow antara benda yang paling sedih yang saya pernah rasa

there are some things, once you lost them, makes you realize just how much impact it has on you
betol saya cakap ni
so learn to appreciate =)

Sagwa xbuat pape. bersidai saje dpn kedai tuh, amek bau kot hehe
saya pun bermain dgnnye. dgn tiba2 sy begini T.T hahaha
ada orang datang maka saya lari

orang itu pun memujuk saya dan mengambil Sagwa
saya? xnakkkkkkkkkk *haha*
sbb saya xsuka rasa kehilangan
sbb kehilangan itu sedih
saya fikir lame2 kucing tu mati jgak

tetapi..awak nak tahu tak..beberapa masa selepas kehilangan Maow, saya kehilangan arwah nenek saya...
Allah amek Maow dulu, untuk bagi saya rasa sedih itu. kemudian Dia amek nenek, saya rasa sekali lagi tapi at least saya dah tao ape yg saya akan rase kan?

macam bagi vaccine. utk create antibody. den bila antigen tu datang balik, antibody suda ade
betol tak nih??

itu yang saya dapat conclude la
comel kan cara Allah mentarbiyah(mendidik) saya? : )
semoga nenek dicucuri rahmat

back to Sagwa
Sagwa dibawa oleh stepmommy balik menaiki tram
saya?sudah half-hearted.
dah bawa balik, macam mana saya nak buang nanti
xnakkkkk kucing xnakkkkk
*dala xcumel ehehh*

stepmommy pun bagi saya. saya terpaksa ambil.
kan da syg kucing ni!! kan da xsampai ati nak buang!! saya xmao kucingla!!

haha itu yang saya fikir.

saya xsmyg lagi time tu. or mungkin xsolat? huhu same aje ;)
maka saya membuat plan...
"i'll go upstairs n pray. den if she's still downstairs, i'll go to okei (supermarket) n buy her some food. and that will be it. fullstop"
saya ambil gambar. in case i wont see her again.

sagwa ditinggalkan. time ni anonymous lagi. xde name heh2


it was a silly idea la! hahaha when i came back, she was nowhere to be found..

maka saya menamatkan cerita ini tergantung *ahaha*

*tatabahasa betol x nih*


ps.. panjang kan?? improvement x?? : P
pss.. kalau upload gamba, mmg dy akan ade kt atas eh? =.=

Sagwa, namo jadi gangster. Dok diam2 kt umah org taw. Russell mmg cumil tapi orang kate awak pun cumil jgak (walaupun sy xstuju) jadi kawan bek2 ea hihi

tapi kadang2 saya rasa awk pun cumil :)

sunbathing of cos *winkwink*


in loving memory, Maow

Saturday, July 2, 2011

monolog muhasabah diri tengah malam

bila terlalu senang
mudah leka kan kita

resah hati

muhasabah

resah
tanda Allah sayang kan?
tanda Allah menyedarkan kan?
Alhamdulillah

kosong sebenarnya
rasa kosong
rasa sedih
resah

nak baca buku banyak2 topup hati T.T


Maka ingatlah kepada-Ku, Aku pun akan ingat kepadamu. Bersyukurlah kepada-Ku, dan janganlah kamu ingkar kepada-Ku

2:152

- rindu pada Yang Esa -

Friday, June 24, 2011

cumel betul dia malam ni

golek sane
golek sini

bole ke 2 bulan
*bole aje*
=(

Sunday, June 19, 2011

taraxacum




nak bunge ni. sejambak. bole?

Friday, June 10, 2011

kadang-kadang

kadang-kadang rase nak merengek
rasa nak sebut....ibu..sakit..

Tuesday, May 24, 2011

the eighteenth letter of the alphabet

for sanity, alhamdulillah
for companions, alhamdulillah
for feelings, alhamdulillah...

for everything, alhamdulillah

learn to appreciate everything
it'll feel better

Thursday, May 19, 2011

namethispost

choices. pray that you always make wise choices

Saturday, May 14, 2011

kerana manusia itu mudah lupa

not achieving the results that you want or hope
does not mean you've failed
cause He sees every single effort that you make

every effort counts
every effort matters

and if you're still not achieving that aim
bersabarlah
keep trying

sabar, sabar, sabar

O Allah
a plea
strengthen my heart
toughen my soul
shower me patience
please be with me always

kerana manusia itu mudah lupa
please forgive me ;(

...............

ibu,
you already seem to know
something is bothering me
it's so sad cause i'm so impatient :((

Wednesday, May 11, 2011

it's just me

Oh Allah, forgive me when i whine

plea

someone just mend me

Tuesday, May 3, 2011

Thursday, April 28, 2011

Sunday, February 27, 2011

farewell

fuhh fuhh *berhabuk* huhu

as of right now, i have nothing to share
*achehh..mcmla penah share bnde2 yg useful eheh*

farewell, blog
perhaps we'll meet again someday
; )

Tuesday, February 15, 2011

Thursday, January 6, 2011

karma

what do u think?